Co składa się na dobrą kawę? - Wszystko o kawie

dostawcy kawy do biura

Okazuje się że nawet najprostsze ekspresy

Czy w dzisiejszym świecie ktokolwiek z nas potrafi sobie wyobrazić rozpoczęcie dnia bez filiżanki ciemnego, pobudzającego napoju? Kawa to podstawa naszego funkcjonowania. Wspaniały, głęboki aromat, aksamitny smak, nutka

Dodane: 30-01-2020 02:50
Co składa się na dobrą kawę? - Wszystko o kawie dostawcy kawy do biura
goryczy przełamana odrobiną odtłuszczonego mleczka to coś, na co czekamy od chwili wstania z łóżka. Oczywiście kawa włoska nie ma sobie równych i najlepiej byłoby spożywać właśnie taką kawkę codziennie, niestety nie każdy z nas może sobie na to pozwolić.
Coraz częściej natomiast można spotkać w zwykłych polskich domach ekspresy do kawy. Kiedyś na polskim stole królowała zwykła sypana kawa, później coraz częściej zaczęto rozsmakowywać się w kawie instant. Od kilku lat natomiast ogromną popularnością cieszy się naturalna kawa z ekspresu, zamieniona w latte czy cappuccino. Okazuje się, że nawet najprostsze ekspresy do kawy potrafią wyczarować w naszej kuchni kawę niczym z włoskiej kawiarenki.
Jak więc możemy wyobrazić sobie w tej chwili idealny poranek? Wstajemy o dowolnej porze nie wybudzani przez ostry dźwięk budzika, nastawiamy ekspres na ulubioną kawę, szykujemy smaczne i lekkie śniadanie i delektujemy się nim na balkonie w towarzystwie ukochanej osoby.


Ekspresy oraz rodzaje kaw

Każdy ma swój sposób na ospały poranek, ale my kawosze doskonale wiemy, że najlepszym jest właśnie kawa. Napój występujący w wielu wariantach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów.

Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to wielość rodzajów kaw jest duża, że nie ma po co się ograniczać. Oprócz tradycyjnej kawy czarnej, lub białej - czyli po prostu tej z dodatkiem mleka, wyróżniamy masę innych.

Najczęściej do ich przygotowania używa się mleka, o różnym poziomie spienienia, a także różnej ilości. Cappuccino to kawa z espresso oraz dużą ilością mleka, ale spienionego. Jest delikatne i kremowe. Kolejnym rodzajem jest latte, czyli baza, mleko, a na końcu wykończenie w postaci 1-2 centymetrów spienionego mleka. Jak więc widzimy, espresso, a więc kawa włoska, przychodzi w wielu odmianach, a to tylko kilka z nich.

Smakosze mogą dodawać także wiele syropów smakowych. Na przykład w zimę idealna będzie piernikowa kawa z dodatkiem cynamonu i kakao, posypanego na górę spienionego mleka.


Są jeszcze zwolennicy kawy rozpuszczalnej

Kawa włoska czy inna? Przelewowe ekspresy do kawy czy może jednak ciśnieniowe? A może lepsza jest klasyczna włoska kafetrka? No cóż, nie da się jakoś jednoznacznie odpowiedzieć na powyższe pytania, bo każdy z nas jest inny i w związku z tym ma inne preferencje i u podobania w rożnych kwestiach, nie wyłączając tematu kawy. No cóż, kawa włoska na pewno jest bardzo dobra i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. A jeszcze do tego najlepiej byłoby jej spróbować we Włoszech. To jak najbardziej możliwe, bo ileż to trzeba, żeby polecieć czy pojechać do ojczyzny Dantego.
Każdy z nas na swój ulubiony sposób parzenia kawy. Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez słynnej już "kawy po turecku" Nawiasem mówiąc, ta z Turcją nie ma nic wspólnego. Inni natomiast preferują kawę z ekspresu przelewowego. A jeszcze inni piją tylko taką z ciśnieniowego. Są jeszcze zwolennicy kawy rozpuszczalnej. Ale tu pojawia się wątpliwość, czy to jeszcze kawa.
A jeśli chodzi o ekspresy do kawy, to warto na pewno zainwestować w porządny sprzęt, który posłuży nam jakiś czas. Nie ma sensu kupować kiepskich rzeczy, bo w ogólnym rozrachunku wychodzimy na tym drożej.


Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników ale

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.


Pyszna kawka pobudza nas do życia

Wakacje to czas, w którym nareszcie możemy poddać się naszym pasjom. Jedni wybiorą leniuchowanie w domu, inni od razu spakują swoją torbę i plecak i wyruszą poznawać świat lub najbliższą okolicę.
Co łączy te dwa typy ludzi? Oczywiście kawa! Kawa jest naszym nieodłącznym towarzyszem każdego dnia. Ekspresy do kawy przestały być już tak bardzo drogie, dlatego coraz częściej możemy spotkać je w polskich domach.
Zazwyczaj poranki zaczynamy podobnie- wyburzamy się z pieleszy, maszerujemy do łazienki po drodze włączając ekspres do kawy. Pyszna kawka pobudza nas do życia i wprawia w cudowny nastrój. Oczywiście najlepiej byłoby, aby była to kawa włoska, ale każdy inny rodzaj też jest cudowny.
Jeśli spieszy nam się w drogę, możemy nasz ukochany ciemny napój szybko przelać w kubek termiczny i zabrać ze sobą. W ten sposób kawa towarzyszyć nam będzie w każdym miejscu- w tramwaju czy w samochodzie, wspinając się po górach czy leżąc na kocu na plaży. Okazuje się, że z niektórymi ludźmi kawa naprawdę zwiedza cały świat. Bo dlaczego rezygnować ze swojego ukochanego napoju w Azji, w Australii czy w Afryce?



© 2019 http://wszystko-o-kawie.w.zagan.pl/